• Català
    • Castellà
  • Les Botigues
  • Blog
  • Llegums
Art BoArt BoArt BoArt Bo
  • PASTISSERIA
  • CÀTERING
    • ESMORZARS, BERENARS I COFFEE-BREAKS
    • APERITIUS I DINARS LLEUGERS
    • CÒCTELS I ESDEVENIMENTS
  • XOCOLATA
  • FLECA
  • BLOG
  • BOTIGA ONLINE
NextPrevious

El massapà: origen, elaboració i curiositats

By admin | Pastisseria | 0 comment | 26 octubre, 2016 | 7

El massapà és un dolç especialment típic de les èpoques de tardor i hivern, i mai no falta a les taules per les festes de Nadal. Però és un dolç que, d’una forma o una altra, es consumeix arreu del món durant tot l’any.

Com es fa el massapà?

És una barreja d’ametlla i sucre. A ArtBo el fem amb ametlla marcona de la darrera collita, que trinxem fins a aconseguir la textura adequada. Després hi afegim sucre i ho passem tot plegat per uns cilindres fins a aconseguir la textura adequada.

Aquest procés artesanal fa que l’ametlla alliberi a poc a poc el seu oli, que es va mesclant amb el sucre fins a obtenir-ne una textura única.

A vegades es barreja patata o altres ingredients per “engreixar” el massapà i abaratir-lo, però a nosaltres no ens agrada gens, ja que el resultat és de molta menys qualitat i no respon a la recepta autèntica.

Després, se li dóna la forma que vulguem, i si cal li afegim altres ingredients segons el confit que vulguem elaborar: pinyons, xocolata, taronja…

Finalment, s’enforna amb el forn ben alt durant un curt espai de temps.

Vols saber com són els nostres panellets de massapà?

L’origen del massapà

Com amb molts dolços que s’han fet populars arreu del món, els orígens del massapà són incerts.

Hi ha teories que en situen l’origen a diferents llocs: Lübeck, Xipre, Bagdad, Venècia, Toledo… A l’Antiga Grècia els confiters hel·lens ja elaboraven dolços a base d’ametlla i mel, ja que el sucre va ser un luxe a Europa fins al s. XVIII.

Sobre l’ametlla

L’ametlla és originària de l’Àsia central. És el fruit de l’ametller, i només se’n consumeix la part més interna, no la coberta dura ni el fruit verd carnós que l’envolten. És un aliment molt energètic, i conté minerals i vitamines essencials en una dieta sana i equilibrada.

De totes les varietats que es produeixen, la marcona és la més cara i de més qualitat: té un sabor i un aroma més dolços i intensos. Per això es fa servir sovint a pastisseria i rebosteria. El massapà no seria el mateix amb una altra varietat!

És un ingredient indispensable en el massapà, el torró, els panellets i altres dolços tradicionals.

Vols saber més detalls sobre l’ametlla?

Sobre el sucre

Tot i que a l’Índia es coneix el sucre des de l’antiguitat, quan aquest es va introduir a Europa era un producte car i exòtic que es venia únicament a les farmàcies i amb prescripció mèdica. El propi nom científic de la canya de sucre ho posa de manifest: Saccharum offinarum, el ‘sucre dels boticaris’.

El sucre com el coneixem avui dia es va començar a elaborar al s. V d.C., quan a l’Índia van descobrir com convertir el suc de la canya de sucre en cristalls granulats, més fàcils de conservar i emmagatzemar.

Si vols conèixer més detalls, aquí tens un article sobre la història del sucre.

El massapà a la pastisseria i confiteria

Hi ha molts escrits que asseguren que l’origen de les confiteries i pastisseries actuals, amb l’obrador a la rebotiga, van sorgir a partir de les farmàcies.

Sembla que la primera elaboració de confit sense finalitats terapèutiques apareix a Europa entorn a l’any 1200, de mans d’un farmacèutic francès.

Per altra banda, l’origen de molts pastissos i dolços va sorgir de la necessitat de trobar mètodes de conservació d’aliments que duraven poc en l’estat original, com per exemple la llet condensada, les melmelades o les fruites confitades.

En altres casos, els dolços apareixen davant la necessitat d’aprofitar excedents d’aliments que es produeixen en un moment concret, com és el cas del torró o del massapà.

Avui dia, el massapà és la base de dolços com els panellets, el tortell de Reis o els ossos de sant. També es fan massapans amb formes i colors diferents, especialment en èpoques nadalenques: massapans amb formes de fruites, d’animalons, o simplement amb boniques decoracions de Nadal.

massapà, panellets

admin

More posts by admin

Related Post

  • És època de panellets!

    By admin | 0 comment

      La tardor a Artbo fa olor d’ametlles i pinyons, de sucre i xocolata, de massapà i de castanyes. I de panellets artesanals, els de tota la vida.Read more

Leave a Comment

Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

NextPrevious

Entrades recents

  • Els bunyols es mengen sols
  • Els nostres torrons
  • 7 raons per no cuinar aquest Nadal

Categories

  • Pa
  • Pastisseria
  • Receptes

Sobre nosaltres

Ens mou la satisfacció de la feina ben feta. Ens agrada agradar i treballem dia a dia per tal que així sigui.
Som pastissers artesans des del 1969.

Els nostres productes

  • PASTISSERIA
  • CÀTERING
    • ESMORZARS, BERENARS I COFFEE-BREAKS
    • APERITIUS I DINARS LLEUGERS
    • CÒCTELS I ESDEVENIMENTS
  • XOCOLATA
  • FLECA
  • BLOG
  • BOTIGA ONLINE

Contacta’ns:

Si tens algun dubte, suggeriment o vols fer una comanda, posa’t en contacte amb nosaltres al 93 710 37 54 o a oficina@artbo.es
Artbo ® 2017 | Disseny web Limbic
  • CONTACTE
  • Cookies
  • Landing
  • INICI
  • PASTISSERIA
  • CÀTERING
    • A PRIMERA HORA
    • Aperitius i dinars lleugers
    • Còctels i esdeveniments
  • XOCOLATA
  • FLECA
  • Qui som
  • Les Botigues
  • Blog
  • Llegums
  • Català
    • Castellà
Art Bo
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per recollir informació estadística sobre els teus hàbits de navegació i poder millorar i personalitzar la teva experiència. Si segueixes navegant, considerem que acceptes la seva instal·lació i ús.Acceptar Llegir més
Privacy & Cookies Policy

Necessary Always Enabled