Els bunyols són unes boletes amb forma més o menys maldestra, dolces i flonges. Els bunyols de Quaresma tradicionals porten només un plugim de sucre cruixent per sobre. Però també els pots trobar farcits de nata, de xocolata, de crema…
Són típics de la Quaresma, que va del dimecres de Cendra fins a Setmana Santa. Aquest període sovint es representa gràficament com a la Vella Quaresma, una dona gran i amb set cames.
L’origen dels bunyols el trobem a la tradició cristiana de dejunar durant la Quaresma. Endolcien els dies en què la gent no podia menjar allò que volia. Però al s. X ja hi havia uns dolços que elaboraven els jueus sefardites molt similars als bunyols actuals.
Ep! No hem de confondre els bunyols de Quaresma amb els bunyols de vent!
La tradició diu que els bunyols de Quaresma només es mengen els dimecres i els divendres. A ArtBo els trobaràs aquests dos dies, i a més els caps de setmana.
L’elaboració tradicional dels bunyols
Com amb qualsevol dolç tradicional, la qualitat dels ingredients i un procés lent i artesanal són essencials.
T’expliquem com elaborem a ArtBo els nostres bunyols:
Per acompanyar els bunyols de Quaresma, el millor és un vi sec, un vi ranci, un cava brut o fins i tot una ratafia, perquè els bunyols ja són prou dolços.
Però si preferiu acompanyar-los amb un moscatell o una xocolata desfeta, endavant! Els bunyols de Quaresma només es poden gaudir durant quaranta dies l’any, no us esteu de res mentre durin :).
Leave a Comment